توضیحات
نان یکی از قدیمی ترین غذاهایی است که بشر آنرا تهیه نموده است. ریشهٔ واژهٔ نان از پارسی پهلوی میباشد. در تهیه نان به غیر از نمک، مخمر، روغن و آب، گاهی از برخی ادویه جات و انواع غلات استفاده می کنند مانند نان زیره و حلوا، برای ور آمدن بیشتر خمیرها، از خمیر ترش (مخمر) استفاده می شود. خمیر ترش، هیدرات کربن موجود در آرد و یا شکر را تخمیر می کند و گاز دی اکسید کربن تولید شده ، تا نانی که تهیه می شود، سبک تر بوده و آسان تر هم جویده شود. در تهیه خمیر، خمیر ترش را با دیگر مواد تشکیل دهنده خمیر مخلوط نموده و خوب ورز می دهند.
طرز تهیه
طرز تهیه نان
مخمر و آرد و شکر و شیر را مخلوط میکنیم ، سپس ۱/۲ پیمانه شکر را با تخم مرغ و شیر و جوش شیرین و در صورت تمایل ۱/۸ قاشق وانیل و روغن یا کره آب کرده مخلوط میکنیم ، مقداری از آرد را داخل کاسه ریخته و مواد مخمر و مواد کره ای مخلوط شده را به آرد اضافه کرده و با لیسک هم میزنیم ، خمیر را روی سطح ارد پاشی شده به مدت ۱۰ دقیقه ورز داده و مانند بقیه نانها مدت نیم ساعت استراحت میدهیم ، بعد از استراحت خمیر را وزن کرده ۲/۳ را کف قالب و ۱/۳ دیگر را روی نان پوشش میدهیم ، مواد حلوا را روی ۲/۳ خمیر که داخل قالب پهن کرده ایم میریزیم سپس خمیر رو را با وردنه باز کرده و روی حلوا قرار میدهیم ، دوباره ۴۵ الی ۱ ساعت استراحت میدهیم ، بعد داخل فر ظرف آب گرم گذاشته و در دمای ۱۷۰ درجه و مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه میگذاریم تا بپزد ، حتما قبل از گذاشتن داخل فر رویش ایگواش ( پوشیده شده با زرده تخم مرغ ) شود .
طرز تهیه حلوا
آرد و کره را داخل تابه تفت داده سپس پودر زیره افزوده و کمی زردچوبه اضافه کنید سپس از روی حرارت برداشته و پودر قند را اضافه و خوب مخلوط میکنیم.